divendres, 5 d’abril del 2019

MÉS ENLLÀ DE LES PARAULES... PROSPERITAT?



El Moreno va arribar carregat amb una pesada caixa de cartró. El seguien una munió de nens encuriosits. Després de saludar, eufòric, els homes que jugaven al dòmino enmig del carreró, va entrar a casa seva. Era una única peça, amb una cortina desgastada que separava la cuina del dormitori. Va deixar la caixa sobre la taula i, amb un somriure murri, en va treure un televisor. La Nana se li va llançar al coll mentre els petits xisclaven
Però si no tenien llum! li va recordar la noia, encara presa per l'emoció. Però això no era un problema; ell ja ho tenia tot resolt. Havia parlat amb un jove que, per vint pesos, s’enfilaria al pal del carrer major i empalmaria un nou cable a l’eixam de coure que cobria, amenaçador, el cel del barri.
Aquell vespre, mig veïnat es va reunir davant la pantalla. El Moreno seia sobre una caixa de rom buida i la Nana, dreta al seu darrere, donava el pit al menut mentre els altres dos se li arrapaven a les faldilles. Els qui no hi cabien dins l'habitacle, treien el cap per la finestra; ningú no volia perdre's l'esdeveniment. Costava sintonitzar els canals i van haver de moure l’antena de banyes, ara cap aquí, ara cap allà. Per fi, un cop lligada amb un cordill sobre el sostre ondulat de zenc, la imatge va aparèixer, borrosa i d'un color rosat. Aplaudiments i crits d'alegria. Un jove va portar un parell de cerveses fredes, que això s’ha de celebrar! Quina sort que tens, Moreno, l’envejaven els veïns.
I ell se sentia l'home més afortunat del món. Havia aconseguit tenir l'únic televisor del barri i era admirat per tothom. Tanmateix, mentre l'afalagaven, pensava: sí, però hauré de pagar dos-cents pesos cada mes, i encara no sé d’on els trauré. Malvenut l’únic balancí que tenien, havia hagut d'empenyorar el rellotge i el transistor per poder abonar l'entrada. En fi, va sospirar, ja trobaria la manera. Déu proveiria.
I si la porta de casa seva sempre havia estat oberta, a partir d’aquell dia el televisor també. La Nana i les veïnes no es perdien la novel·la del migdia, i el Moreno i els seus amics miraven partits de beisbol, sempre que els talls d’electricitat els ho permetien.
―Això sí que m’emprenya! ―feia, indignat, quan la pantalla ennegria de cop―. Com pot anar bé el país si el govern talla la llum cada dos per tres?
Quan la xafogor es filtrava per cada raconada del barri, els homes es reunien a l'ombra dels carrerons enfangats per discutir de política. Però, darrerament, el Moreno ja no s'hi afegia. Mentre els altres feien espetegar les fitxes del dòmino sobre el taulell, ell, tancat a casa, mantenia la mirada fixa a les notícies de la BBC.
―No entenc per què, ara, els veïns posen la ràdio tan forta. Així, és impossible sentir res! ―es planyia a la Nana. Tot i que, a parer d'ella, la música sonava com sempre.
Al cap d'uns dies, s'exclamava del mal d’esquena i deia que tot era culpa de la caixa de fusta i que ja es penedia d'haver venut el balancí. Però, malgrat aquella molèstia, es resistia a perdre's cap partit de la lliga americana.

Un migdia, el Moreno va sortir a estirar les cames. La calda era insuportable i un dolor agut li feria les lumbars. A fora, la Nana rentava en un gibrell ple de roba ensabonada; el cap cobert de rul·los de colors i la pell fosca, suada. Es va fixar en el seu cos, excessivament arrodonit i ple de sécs, embotit dins un vestit passat de moda. Un tros enllà, els nens jugaven descalços amb una pilota rebentada, mentre la veïna abocava l'aigua bruta d'una galleda al mig del carrer. Palplantat al llindar de la porta, va mirar a dins. A la pantalla, un home amb roba d'esport aparcava un tot terreny al jardí de casa seva. Una jove, rossa i esvelta, sortia corrents a rebre’l i el besava entre els parterres florits. De nou, va mirar a fora. Un gat sense cua se li va esmunyir pel costat amb una rata penjant de la boca. “Potser, si em vengués la tele, en tindria prou per marxar amb yola a Puerto Rico”.