dissabte, 2 de març del 2019

MÉS ENLLÀ DE LES PARAULES... LA LLUNA TRISTA



Blanca i rodona, la lluna resplendia cada nit la seva llum lletosa, acaronant la superfície de la terra. Parelles d'enamorats la contemplaven, amagats en la intimitat de la nit, mentre els poetes li escrivien bells versos, captivats pel seu silenci gebrat.
Però la lluna estava trista perquè se sabia molt sola. I, com més poemes d'amor li dedicaven, el desconsol més l'afligia, conscient de com n'estava d'isolada enmig de l'univers. Que no sabien els homes que la llum alba no era pas seva? Ella tan sols era un mer mirall de la resplendor del sol. I la seva superfície era massa pedregosa i freda perquè hi germinés la vida. Quan mirava la terra, amb els colors intensos del verd del bosc, el blau de l'oceà, el groc de la sorra del desert i les mil llumetes que encenien els homes cada nit, se sentia pobra. I nua. Amb el cor fred, gelat.
Ella sempre mostrava la mateixa cara, la més bonica; fins i tot, els infants solien dibuixar-li un rostre somrient que els feia l'ullet. Però cap d'ells no podia imaginar la seva altra faç, sempre oculta, plena de cràters i de ferides provocades pels meteorits que hi impactaven. Una cara massa vulnerable, exposada sempre a la intempèrie de l'univers. És que li cantarien la mateixa bellesa si la veiessin tan abrupta i nafrada?
La lluna se sentia cada cop més trista. I va ser així com, per escapar de les mirades captivades, va decidir ocultar-se darrere l'ombra de la terra fins a quedar totalment oculta. Però cada cop que, traient el nas, resplendia enmig la nit, altra volta els músics li componien belles melodies i els poetes, versos enyorats. Però a ella, aquells mots, li arribaven sempre emmascarats de la punyent solitud. I, afligida, s'amagava de nou.
I així va ser com la lluna va fer seu aquell moviment cíclic d'anada i tornada. De reflectir la llum intensa del sol i d'amagar-se en la foscor de les ombres més opaques. I els homes es van resignar a viure sense ella durant uns dies; van aprendre a esperar-la i a acomiadar-la en el seu viatge. I van passar els mesos, els lustres i els segles amb aquell vaivé constant.
Una nit, la lluna trista va veure una cosa que la va captivar per la seva bellesa. Al fons de les aigües d'un llac dansava, al ritme de l'oneig suau, quelcom que no havia vist mai. Resplendia una brillantor intensa i un munt de peixos de colors n’acariciaven, juganers, la superfície clara. Preciosa i ben rodona, aquella mà de llum restava acompanyada de petits brillants, com lluernes, que dansaven al seu entorn.
Aleshores la lluna va comprendre. Allò que tant l'havia captivat al fons de l'estany, no era res més que el propi llambreig. Dins la terra, aquest no era ni fred ni buit, sinó ple de vida. I les ferides ocultes ja no estaven exposades a l'embat dels meteorits, sinó que reposaven en el bressol del riu, tou d'argila. La lluna va somriure per primer cop en tota la infinitud i el seu espurneig es va fer encara més brillant.
Sense dir res als homes, va continuar el vaivé cíclic. Però quan minvava, ja no ho feia amb l'esperit d'amagar-se en l'ombra sinistra de la terra, sinó amb la certesa de tornar, passats pocs dies. I, d'ençà d'aleshores, quan els poetes li cantaven la bellesa i els enamorats s'abraçaven embolcallats de la blanca claror, ella tan sols contemplava les aigües silencioses del llac. I s'esforçava per regalar-los el seu millor reflex.